Jump to content

Welcome to Geeks to Go - Register now for FREE

Geeks To Go is a helpful hub, where thousands of volunteer geeks quickly serve friendly answers and support. Check out the forums and get free advice from the experts. Register now to gain access to all of our features, it's FREE and only takes one minute. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more.

Create Account How it Works
Photo

Shared Printer Problem


  • Please log in to reply

#1
almara

almara

    New Member

  • Member
  • Pip
  • 5 posts
I am having a problem printing on a home network. The printer (Epson Stylus Color D68 inkjet) is connected by USB to a desktop and is also installed as a shared printer on a laptop. The network is set up and running properly - the laptop can connect to the internet via the desktop and file sharing between the two PCs operates normally. The printer can be seen on both PCs - on the desktop it is set up to share while on the laptop it shows as a shared printer (with the icon underlined in yellow). When I send a print job from the laptop it appears in the print queue on the desktop with status as “printing” and owner as “guest” but the job never prints. OS is Windows XP Home SP2.
I have tried the following:-
(1) Reinstalling printer on both machines.
(2) Installing latest Epson driver.
(3) Setting printer to print direct rather than spooling.
(4) Checking that print spooling service is started and set to automatic at startup.
None of the above has made any difference - can anyone help please?
  • 0

Advertisements


#2
Retired Tech

Retired Tech

    Retired Staff

  • Retired Staff
  • 20,563 posts
My firewall told me Epson status monitor was trying to prevent a printer running by modifying a registry key, have you checked it can still run at start up

Do you have an icon for it in the taskbar
  • 0

#3
almara

almara

    New Member

  • Topic Starter
  • Member
  • Pip
  • 5 posts
Thanks Keith - it appears with a tick on startup in the system configuration utility and there is an icon on the taskbar.
  • 0

#4
Retired Tech

Retired Tech

    Retired Staff

  • Retired Staff
  • 20,563 posts
Have you closed the browser, disabled the firewall and then tried
  • 0

#5
almara

almara

    New Member

  • Topic Starter
  • Member
  • Pip
  • 5 posts
I've tried with firewall turned off on both machines - no difference. Not sure about turning off browser (IE) - it's not open when I'm trying to print as far as I know.
  • 0

#6
Retired Tech

Retired Tech

    Retired Staff

  • Retired Staff
  • 20,563 posts
Click e-talk, you get a live technician, maybe they can see the problem

http://esupport.epso...E065427446AE8D9
  • 0

#7
almara

almara

    New Member

  • Topic Starter
  • Member
  • Pip
  • 5 posts
Thanks. Epson supplied the answer, The Epson status monitor needs to be enabled to monitor shared printers. The route top find this if anyone has a similar problem is right click printer icon > printing preferences > maintenance > speed & progress > monitoring preferences.
  • 0

#8
Retired Tech

Retired Tech

    Retired Staff

  • Retired Staff
  • 20,563 posts
Thank You for posting the solution
  • 0






Similar Topics

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

As Featured On:

Microsoft Yahoo BBC MSN PC Magazine Washington Post HP