Jump to content

Welcome to Geeks to Go - Register now for FREE

Geeks To Go is a helpful hub, where thousands of volunteer geeks quickly serve friendly answers and support. Check out the forums and get free advice from the experts. Register now to gain access to all of our features, it's FREE and only takes one minute. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more.

Create Account How it Works

Windows XP Pro boots slow with SP2

  • Please log in to reply



    New Member

  • Member
  • Pip
  • 1 posts
I formatted my hard drive and install a fresh copy of windows xp pro and it boots fast. After installing SP2 and rebooting the post comes up fine, but then the screen goes black for a minute or two. After that there is a white status bar across the bottom of the black screen. This changes to a solid white bar after about 10 minutes. Every time I restart or perform a cold boot, it's just as long. If i uninstall SP2 the boot time is normal (30secs or so). When windows finally starts everything runs fine (updates, program installs, etc). Any help would be awesome.

  • 0


Retired Tech

Retired Tech

    Retired Staff

  • Retired Staff
  • 20,563 posts
Have a go with this, run the disc clean up and then registry clean up, it will give you the option of what to remove. Have a go with registry defrag, PC will stop responding and you need to reboot.

Usually, if XP looks for bits of programmes which have not been completely installed or uninstalled it will slow boot up. Do you have any anti-virus or spyware scanners which run at boot

TuneUp 2004 Trial
  • 0

Similar Topics

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

As Featured On:

Microsoft Yahoo BBC MSN PC Magazine Washington Post HP