Jump to content

Welcome to Geeks to Go - Register now for FREE

Geeks To Go is a helpful hub, where thousands of volunteer geeks quickly serve friendly answers and support. Check out the forums and get free advice from the experts. Register now to gain access to all of our features, it's FREE and only takes one minute. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more.

Create Account How it Works
Photo

cant see drives in "my computer"


  • Please log in to reply

#1
Tej

Tej

    Member

  • Member
  • PipPip
  • 55 posts
since yesterday, when i click "my computer" icon, I get a blank pane with the searchlight.. after awhile the pc freezes and i have to power off and power on again.. windows takes longer to load.. and a few times have had a black screen with pointer frozen . Have to power off again.
Am running XP pro SP2
Any ideashow to fix this. Moreover when i click "my documents" icon.. the system locks up. ( although the pane is not blank but shows folders etc.

Any ideas as to what the problem is?
I had uninstalled NIS2005 and installed AVG and ZA ( both free)
Thanks for helping
  • 0

Advertisements


#2
wannabe1

wannabe1

    Tech Staff

  • Technician
  • 16,645 posts
Hi Tej...

Do you have a scanner or camera installed?

Open Control Panel and double click on the "Administrative Tools" icon. Double click "Component Services", then click "Services". In the "Services (Local)" list, right click "Windows Image Acquisition (WIA)", and then click "Stop".

Try opening My Computer...any change?

wannabe1
  • 0

#3
Tej

Tej

    Member

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPip
  • 55 posts
Hi and thanks
Tried that.. have stopped service.. rebooted..
no change when i click the my computer icon... still the never ending searchlight.. blank pane!
I dont understand..
the scan disk and defrag works ok
pc boots ok
outlook works ok
when i click the my documents icon.. the window comes up ok
but.. when i click the down arrow .. comp freezes.. and then I have to power off and power on to enable me to start up comp

any other ideas?
Thanks
  • 0

#4
wannabe1

wannabe1

    Tech Staff

  • Technician
  • 16,645 posts
Does the machine have this same issue in Safe Mode? It may be a bad driver that's hanging things up.
  • 0

#5
Tej

Tej

    Member

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPip
  • 55 posts
Started in safe mode..
"MY computer" window shows all the drives. I did not check anything else.
so.. how do I find out if its a bad driver?
thanks for your help
cheers
  • 0

#6
wannabe1

wannabe1

    Tech Staff

  • Technician
  • 16,645 posts
Right click on "My Computer" and choose "Properties". Click on the "Hardware" tab and then on the "Device Manager" button. Are there any devices in the list that are marked with a yellow ? or ! next to them?
  • 0

#7
Tej

Tej

    Member

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPip
  • 55 posts
Hi wannabee
under other devices, there are the following marked with a ?
PCI simple Communications controller
Raid Controller
Univerdsal Serial Bus (USB) Controller

hope this info is useful
Please advise
Thanks
  • 0

#8
IO-error

IO-error

    Member

  • Member
  • PipPipPip
  • 276 posts
Did you disable anything in msconfig.exe?
You shouldn't disable the Logical DiskManager services.
And don't disable Shell Hardware Detection either.

Hope this helped you.
  • 0

#9
wannabe1

wannabe1

    Tech Staff

  • Technician
  • 16,645 posts
Well now...three missing drivers. That may be your problem.

Download, install, and run Everest on the machine. Save a log to the desktop. Right click on the log, point to "Send to", and choose "Compressed (Zip) Folder". Attach the zip file here for me.

Do you have a cd for your motherboard?
  • 0

#10
Tej

Tej

    Member

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPip
  • 55 posts
hi wannabe1
Downloaded everest.. but there is no provision for a log or a provision to save as a compressed file.
By the way.. I tried again with the my computer icon... clicked it.. and let the searchlight try and find.. after about 45 minutes, the drives showed up in the pane. However, when i clicked the drive, the searchlight was back on again with a blank pane!!

for your info this is part of the report from everest

Motherboard:
CPU Type Intel Pentium 4, 3066 MHz (23 x 133)
Motherboard Name ASRock P4VT8 (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)
Motherboard Chipset VIA VT8763 Apollo PT800
System Memory 1024 MB (PC2700 DDR SDRAM)
BIOS Type AMI (11/12/03)
Communication Port Communications Port (COM1)
Communication Port ECP Printer Port (LPT1)


Storage:
IDE Controller VIA Bus Master IDE Controller
Floppy Drive Floppy disk drive
Disk Drive Maxtor 6Y120L0 (120 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)
Optical Drive CDWRITER IDE5224 (52x/24x/52x CD-RW)
Optical Drive DVD-16X DVD-ROM BDV316C (16x/48x DVD-ROM)
SMART Hard Disks Status OK

Partitions:
C: (NTFS) 117239 MB (97806 MB free)


I did not keep the cd for the motherboard.

If you need any other info, please let me know

Thanks for your help

IO-error.. no I have not disabled anything
  • 0

Advertisements


#11
wannabe1

wannabe1

    Tech Staff

  • Technician
  • 16,645 posts
I'm sorry...I should have included instructions for running the report. :whistling:

Run Everest and click on the "Report" icon in the toolbar. Use the wizard to save a report (All Pages / HTML format). Everest will analyze the machine. When it completes, click on "File" in the report's toolbar, select the desktop as the save location, and click "Save".

Right click on the Report.html file on the desktop , point to "Send to", and choose "Compressed (Zip) Folder". Attach the zip file here for me by browsing to it using the "Browse" button in the File Attachments area under the reply window, then click on "Add This Attachment".

With the information in this report, we should be able to round up your drivers.
  • 0

#12
Tej

Tej

    Member

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPip
  • 55 posts
Hi wannabe1
guess i have given myself a huge problem
I had ordered the Norton systemworks 2006 premier. Package arrived today, and decided to install it
got to the activation panel.. activated.. it started to do a scan. The pc froze, so, and now everytime i boot up, the pc freezes after a few minutes. Am at a complete loss. I shall try and send you the log you asked for if I get long enough before the pc freezes again.
any help would be really appreciated.
Thanks again
PS I am using the second pc to post this.

Thanks again
  • 0

#13
wannabe1

wannabe1

    Tech Staff

  • Technician
  • 16,645 posts
Can you boot to Safe Mode and remove Norton until we get the driver issue straightened out? It will only interfere with what we need to do. If you want to put an Anti Viral on there, download Avast! from the link in my signature. If you have trouble removing Norton, let me know...there are ways to make it go away.
  • 0

#14
Tej

Tej

    Member

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPip
  • 55 posts
I shall attempt to do that now.. shall post back as soon as i have done that.. if!
am grateful for your help
Thanks
  • 0

#15
Tej

Tej

    Member

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPip
  • 55 posts
I cant get on the net in safe mode?.. can I?
how do i download the avast antivirus?
also, to get rid of norton.. use add/remove programs in safe mode?
please advise
thanks
  • 0






Similar Topics

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

As Featured On:

Microsoft Yahoo BBC MSN PC Magazine Washington Post HP