Jump to content

Welcome to Geeks to Go - Register now for FREE

Geeks To Go is a helpful hub, where thousands of volunteer geeks quickly serve friendly answers and support. Check out the forums and get free advice from the experts. Register now to gain access to all of our features, it's FREE and only takes one minute. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more.

Create Account How it Works
Photo

Unrecognized lexar Jumpdrive


  • Please log in to reply

#1
ssumscape

ssumscape

    New Member

  • Member
  • Pip
  • 4 posts
Greetings,

I just posted this in the Systems forum but then thought it might relate more to Hardware.

I `inherited' a Pentium 4 Intel WinXP computer that, although it will recognize a 1/2 GBFujiFilm Flash Drive, will not recognize a 1 GBLexar Jump Drive (JDSP1GB-04-500C).

I have called Lexar several times about this (an email to Support brought no response). Their suggestions were:

1] Go to Device Manager. Uninstall the "Unknown Device", unplug the Jumpdrive and restart the system and plug it back in.
2] Assign a Drive Letter: Go to Control Panel, Disk Management, Assign a new drive letter, find the device and make the assignment

Neither solution worked, followed as I described them here. It did not even show up in"Assign a new drive letter."

The basic info about the computer is (mostly from Everest Home edition):

SYSTEM:
Computer P4 1.4 GHZ 256 MEGS RAM 40 GIG HD
Operating System Microsoft Windows XP Professional 5.1.2600 (WinXP Retail)
OS Service Pack Service Pack 1
[NOTE: BEING OFFLINE FOR A LONG TIME THE WINDOWS UPDATES ARE FAR BEHIND]

DirectX 4.09.00.0902 (DirectX 9.0b)

Motherboard:
CPU Type Intel Pentium 4, 1400 MHz (14 x 100)
Motherboard Name Intel Garibaldi D850GB (5 PCI, 1 AGP, 4 RIMM)
Motherboard Chipset Intel Tehama i850
System Memory 256 MB (PC800 RDRAM)
BIOS Type AMI (10/08/01)

Display:
Video Adapter Xpert 2000 (32 MB)
3D Accelerator ATI Rage128 4x

Storage:
IDE Controller Intel® 82801BA Ultra ATA Controller
Floppy Drive Floppy disk drive
Disk Drive ST340824A (40 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)
Disk Drive Fujifilm USB Drive USB Device (47 MB, USB)
Optical Drive SONY CDU5211 (52x CD-ROM)
SMART Hard Disks Status OK

Partitions:
C: (NTFS) 34161 MB (28738 MB free)
D: (NTFS) 4000 MB (3977 MB free)
Total Size 37.3 GB (31.9 GB free)

Network:
Network Adapter 3Com EtherLink 10/100 PCI For Complete PC Management NIC
(3C905C-TX)

Peripherals (selected):
USB1 Controller Intel 82801BA ICH2 - USB Controller 1 [B-1]
USB1 Controller Intel 82801BA ICH2 - USB Controller 2 [B-1]


STARTUP (from MSconfig):

Item..................Command..........Location

atiptixx...............atiptixx.exe
..................................................HKLM\SOFTWARE\Microsoft\CurrentVersion\Run
TCAUDIAG..........TCAUDIAG -off
..................................................HKLM\SOFTWARE\Microsoft\CurrentVersion\Run
vptray..................C:\PROGRA~1\SYMANT~1\vptray
..................................................HKLM\SOFTWARE\Microsoft\CurrentVersion\Run
msmsgs..............."C:\Program files\messenger\msmsgs,exe" /background
..................................................HKCU\SOFTWARE\Microsoft\CurrentVersion\Run
ctfmon..................C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
..................................................HKCU\SOFTWARE\Microsoft\CurrentVersion\Run
{Aquarius Soft C:\PROGRA~1\AQUAARI~1\PCSHUT~1\assdtray.exe
PC Shutdown Tray Icon................Common Startup}


PROCESSES:
assdtray.exe......C:\Program Files\Aquarius Soft\PC Shutdown\assdtray.exe
atiptaxx.exe......C:\WINDOWS\System32\atiptaxx.exe
csrss.exe..........C:\WINDOWS\system32\csrss.exe
ctfmon.exe........C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
DefWatch.exe.....C:\PROGRA~1\SYMANT~1\SYMANT~1\DefWatch.exe
Explorer.EXE......C:\WINDOWS\Explorer.EXE
lsass.exe..........C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
mdm.exe..........C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\VS7Debug\mdm.exe
msmsgs.exe.......C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
PrcView.exe.......C:\TOOLS\Process Viewer\PrcView.exe
Rtvscan.exe........C:\PROGRA~1\SYMANT~1\SYMANT~1\Rtvscan.exe
services.exe........C:\WINDOWS\system32\services.exe
smss.exe...........C:\WINDOWS\System32\smss.exe
spoolsv.exe........C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
svchost.exe........C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
svchost.exe........C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
svchost.exe........C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
svchost.exe........C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
svchost.exe........C:\Program Files\Aquarius Soft\PC Shutdown\svchost.exe
vptray.exe..........C:\PROGRA~1\SYMANT~1\SYMANT~1\vptray.exe
winlogon.exe.......C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe

It was connected through a network. I will reconnect it through a dialup or ADSL light.

The info about the problem and the computer's USB ports and handling of the Lexar and the FujiFilm, as written to Lexar:
=========================================================
Dear Lexar Support,

I have a 1 GB Lexar JumpDrive (JDSP1GB-04-500C). I have recently acquired a Pentium IV, 1.5FHz computer with Windows XP Professional version 2002. I have used the Lexar in every computer (all WIN 2000 or WIN XP) I have come across without a problem. This computer only recognizes it as an "Unknown Device" on a USB port.

The computer has two USB ports.

Device Manager Details:
____________________________________________________________
The computer's Device Manager reports two USB host Controllers:

Device: Intel(rl 82801BA/BAM USB Universal Host Controller - 2442
using I/O range EF40-EF5F and IRQ 19. No conflicts reported.

Device: Intel(rl 82801BA/BAM USB Universal Host Controller - 2444
using I/O Range EF80-EF9F and IRQ 23. No conflicts reported.

They both use the drivers:
Windows\system32\drivers\usbhub.sys version 5.1.2600.1243 (xpsp2.030702-2125)
Windows\system32\drivers\usbport.sys version 5.1.2600.1243 (xpsp2.030702-2125)
Windows\system32\drivers\usbuhci.sys version 5.1.2600.1243 (xpsp2.030702-2125)
Windows\system32\drivers\usbui.dll version 5.1.2600.0 (xpclent.010817-1148)

It reports two USB Root Hubs. Under USB Root Hub Properties...

It reports these drivers:
Windows\system32\drivers\mlnxfltr.sys version 5.1.2600.0 by WinDDK
Windows\system32\drivers\usbd.sys version 5.1.2600.0 (XPXlient.010817-1148)
Windows\system32\drivers\usbhub.sys version 5.1.2600.1243 (xpsp2.030702-2125)

It reports the Lexar as an:
Unknown Device
with Power Required as 0 mA.

It reports (for example) another USB Flash Drive (a Fuji 500 MB) as a:
USB Mass Storage Device
with Power Required as 178mA.

This Fuji is reported as using the driver:
Windows\system32\drivers\USBSTOR.SYS version 5.1.2600.1106 (xpsp1.020828-1920)

===========================================================
Thank you for any insight or help.

Regards,
SS
  • 0

Advertisements







Similar Topics

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

As Featured On:

Microsoft Yahoo BBC MSN PC Magazine Washington Post HP