Jump to content

Welcome to Geeks to Go - Register now for FREE

Geeks To Go is a helpful hub, where thousands of volunteer geeks quickly serve friendly answers and support. Check out the forums and get free advice from the experts. Register now to gain access to all of our features, it's FREE and only takes one minute. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more.

Create Account How it Works
Photo

Wont boot after SP2 Upgrade


  • Please log in to reply

#1
jaxisland

jaxisland

    Member 1K

  • Member
  • PipPipPipPip
  • 1,703 posts
So I just built a computer with mostly new hardware. Nothing fancy just a workstation on my domain. I used our volume license to install XP. Then I ran the upgrade to SP2.

The upgrade says it completes but when I reboot it gets to the blue Windows XP screen and just says:

Please Wait...


Nothing else happens?

Thanks
  • 0

Advertisements


#2
wannabe1

wannabe1

    Tech Staff

  • Technician
  • 16,645 posts
Hi jaxisland...

How long are you waiting? This sometimes takes quite a while as much of SP2 installs during the startup.

wannabe1
  • 0

#3
jaxisland

jaxisland

    Member 1K

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPipPipPip
  • 1,703 posts
2-3 hours

Does it still need more?

Plus there will be no HD activity for the whole time. It just sits there all quiet.

Edited by jaxisland, 19 September 2006 - 07:57 AM.

  • 0

#4
wannabe1

wannabe1

    Tech Staff

  • Technician
  • 16,645 posts
Nope...I've never had one take over 30 minutes.

Try booting into Safe Mode options and try the option for "Last known good confiuration". If the machine starts, uninstall SP2 and download This Version. Burn this SP2 to cd (you won't have to ever download it again) and try installing it. Be sure to disable any Anti Virus you have running (disconnect from the internet, of course) before you do the install.
  • 0

#5
jaxisland

jaxisland

    Member 1K

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPipPipPip
  • 1,703 posts
I am downloading that SP2 and I am doing a fresh install of windows.

I will let you know what happens.

Thanks
  • 0

#6
wannabe1

wannabe1

    Tech Staff

  • Technician
  • 16,645 posts
If you reinstall Windows...install the SP2 immediately afterwards... :whistling:
  • 0

#7
jaxisland

jaxisland

    Member 1K

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPipPipPip
  • 1,703 posts
Ok, so I did a complete fresh install on a brand new hard drive of XP

Then I used the link you sent me and updated SP2

The update went fine, as usual and when I restarted it has been hung doing nothing on the blue screen that says:

Please wait.......

If you notice it went 4 more dots past the first time in the first 10 seconds but nothing after that, I am going to leave it on the screen till I hear back.

FYI: It has been sitting here since 13:08 EST

Thanks
  • 0

#8
wannabe1

wannabe1

    Tech Staff

  • Technician
  • 16,645 posts
What external hardware do you have connected to the machine?
  • 0

#9
jaxisland

jaxisland

    Member 1K

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPipPipPip
  • 1,703 posts
PS/2 Mouse and Keyboard

SVGA Monitor

Thats it

FYI- Still hung at same spot at 13:53 EST

Edited by jaxisland, 19 September 2006 - 11:53 AM.

  • 0

#10
wannabe1

wannabe1

    Tech Staff

  • Technician
  • 16,645 posts
Ok...

It may be a BIOS version issue...Boot to the last known good configuration and uninstall SP2.

Go HERE and use Method 2. You'll have to download and install a patch...then try the SP2 install again.
  • 0

#11
jaxisland

jaxisland

    Member 1K

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPipPipPip
  • 1,703 posts
Last Known Good just goes into a black screen after POST.

I tried Safe Mode and so far it is letting me uninstall it.
  • 0

#12
jaxisland

jaxisland

    Member 1K

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPipPipPip
  • 1,703 posts
Method 2 of that link did the trick.

Thanks so much for the help. :whistling:
  • 0

#13
wannabe1

wannabe1

    Tech Staff

  • Technician
  • 16,645 posts
My pleasure! :whistling:
  • 0






Similar Topics

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

As Featured On:

Microsoft Yahoo BBC MSN PC Magazine Washington Post HP