Jump to content

Welcome to Geeks to Go - Register now for FREE

Geeks To Go is a helpful hub, where thousands of volunteer geeks quickly serve friendly answers and support. Check out the forums and get free advice from the experts. Register now to gain access to all of our features, it's FREE and only takes one minute. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more.

Create Account How it Works
Photo

Computer System Performance is a Bit Slower after Re-Installing Window


  • Please log in to reply

#1
lynnecurtin

lynnecurtin

    Member

  • Member
  • PipPip
  • 29 posts
Hi! My computer used to be normal speed but I had to re-install XP. I notice its a bit slower now and was wondering how to make it faster like it used to be? I dont think its a RAM issue because my computer used to be normal speed and I dont have many programs installed. I run disk cleanup daily and dont have any malware. I checked the microsoft website and this is what it says for slow system performace. Can an expert help me to perhaps speed up my computer like it used to be? Could it perhaps be that my dirvers are outdated? thank you:) i want my fast computer again. :)

http://support.microsoft.com/kb/898583

You have spyware or malware running on the computer.
You have viruses that are running on the computer.
You do not have sufficient free space on the hard disk.
You do not have sufficient random access memory (RAM) installed on the computer.
You have corrupted or outdated drivers.
You have too many files in the Recycle Bin or temporary folders.
  • 0

Advertisements


#2
rshaffer61

rshaffer61

    Moderator

  • Moderator
  • 34,114 posts
Need some info

Make and model of system
cpu, memory, hard drive total space and free space
Xp home or Pro
reason for reinstall
did you do all the updates after install from microsoft and any updated drivers

Did you do a format and install or a repair install
  • 0

#3
lynnecurtin

lynnecurtin

    Member

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPip
  • 29 posts
dell E1705 Inspiron
microsoft windows xp
version 2002
service pack 3

i had a program installed on my computer and when i deleted it, it deleted the key files that make windows start so i needed to have it reinstalled

i just updated it with service pack 3

not sure about the drivers perhaps that could be causing the slowing? i have the necessary ones from the dell website. it is sluggish like when i check my email there is a delay and i just notice little things that it is sluggish when it didnt used to be.

981MHz, 0.99GB RAM

used space: 14,777,365,632 13.7 GB
free space: 43,722,792,960 40.7GB
capacity: 58,498,158,592 54.4GB

i just installed a free trial of flash adobe so that is alot of MB like 280 but i will uninstall it cuz i only need the free trial.

thank you in advance

Edited by lynnecurtin, 27 March 2009 - 07:58 PM.

  • 0

#4
rshaffer61

rshaffer61

    Moderator

  • Moderator
  • 34,114 posts
Thank you
The only question still is did you do a recovery from the cd
If you did then you probably have the original software and drivers.
Try seeing if there is updated drivers for your hardware. Also are you using IE or FireFox for your browser?
Outlook for your email? Make sure it is updated to version 7.
Also if you go to this link

http://search.dell.c...a...se&~ck=anav

Put in your service tag number and then get the newest drivers out there.
Make sure microsoft did all updates for your system not just SP3

Edited by rshaffer61, 27 March 2009 - 08:03 PM.

  • 0

#5
lynnecurtin

lynnecurtin

    Member

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPip
  • 29 posts
i hired a professional to reinstall my software and he used his windows xp cd's. i dont have them. my browers are iE and safari. i dont use outlook:)

not sure how to find updated drivers for my computer i just downloaded the ones that are recommended/urgent from the dell website directly

by looking at the harddrive do i have enough RAM, etc? like enough space so its not a memory issue...?

thank you so much :)
  • 0

#6
rshaffer61

rshaffer61

    Moderator

  • Moderator
  • 34,114 posts
1 gig of memory is the least I see in all new systems now. Your hard drives seems to have space for what you need. How old is the drive?
Is it original to the system?
  • 0

#7
lynnecurtin

lynnecurtin

    Member

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPip
  • 29 posts
well i bought my computer in 2007 and other than the recent re-install, everything is original to the system. does that make sense. do you think i should just take it someone to look at? i notice that the little things on my emial and little things are sluggish and its annoying:) because i just went on my sisters laptop and when i tested it it was like lightning fast like how mine used to be:( any suggestions? thanks again:) :)
  • 0

#8
lynnecurtin

lynnecurtin

    Member

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPip
  • 29 posts
oh this is weird! i just tested my computer in Safari browser and its fast! so its only slow in Internet Explorer! that is so weird? do you know why its slow there but fast in safari? should i just uninstall explorer? why could that be?
  • 0

#9
Broni

Broni

    Kraków my love :)

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 12,300 posts
You need to clarify. Is your whole computer slow, or it's only about Internet Explorer?
What IE version?
  • 0

#10
lynnecurtin

lynnecurtin

    Member

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPip
  • 29 posts
just internet explorer is slow and it is version 7
  • 0

Advertisements


#11
Broni

Broni

    Kraków my love :)

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 12,300 posts
What is the type of internet connection, you have (dial-up, cable, DSL...)?

Report numbers from here: http://www.speedtest.net/

Close IE.
Go Start>All Programs>Accessories>System Tools, and click on Internet Explorer (no add-ons). Same slowness?
  • 0

#12
rshaffer61

rshaffer61

    Moderator

  • Moderator
  • 34,114 posts
how llong ago did you do the reinstall?
did it start this as soon as you installed?
  • 0

#13
lynnecurtin

lynnecurtin

    Member

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPip
  • 29 posts
hi, iwent to speedtest.com and i cant find where to report the numbers? I click on the ad on the top of the page here: http://www.liutiliti...eedtest/leader/

and im not sure if that is malware or not? it froze when it was installing so im not sure if it installed things onto my computer...
  • 0

#14
lynnecurtin

lynnecurtin

    Member

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPip
  • 29 posts
hi, i did the reinstall in ddecember and yes internet explorer was slow after the reinstall:)
  • 0

#15
Broni

Broni

    Kraków my love :)

  • Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 12,300 posts
Click on one of those pyramids, whichever is the closest to your location:

Posted Image
  • 0






Similar Topics

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

As Featured On:

Microsoft Yahoo BBC MSN PC Magazine Washington Post HP