Jump to content

Welcome to Geeks to Go - Register now for FREE

Geeks To Go is a helpful hub, where thousands of volunteer geeks quickly serve friendly answers and support. Check out the forums and get free advice from the experts. Register now to gain access to all of our features, it's FREE and only takes one minute. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more.

Create Account How it Works
Photo

Missing Multimedia Driver


  • Please log in to reply

#1
mattdarey

mattdarey

    Member

  • Member
  • PipPip
  • 12 posts
I recently reformatted my refurbished Dell laptop and it had about 7 uninstalled drivers. I tried reformatting many times after and the same thing happened and I'm having problems finding the right driver for my sound card. It is a Intel 82801DBM ICH4-M AC'97 A-1.



--------[ EVEREST Home Edition © 2003-2005 Lavalys, Inc. ]------------------------------------------------------------

Version EVEREST v2.20.405
Homepage http://www.lavalys.com/
Report Type Quick Report
Computer STEPHEN-7A58A9B
Generator Administrator
Operating System Microsoft Windows XP Professional 5.1.2600 (WinXP Retail)
Date 2009-08-21
Time 23:59


--------[ Summary ]-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Computer:
Operating System Microsoft Windows XP Professional
OS Service Pack Service Pack 2
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Computer Name STEPHEN-7A58A9B
User Name Administrator

Motherboard:
CPU Type Mobile Intel Pentium M 725, 1600 MHz (16 x 100)
Motherboard Name Dell Latitude D600
Motherboard Chipset Intel Odem i855PM
System Memory 512 MB (PC2700 DDR SDRAM)
BIOS Type Phoenix (09/07/04)
Communication Port Communications Port (COM1)
Communication Port ECP Printer Port (LPT1)

Display:
Video Adapter MOBILITY RADEON 9000 (32 MB)
Video Adapter MOBILITY RADEON 9000 (32 MB)
3D Accelerator ATI Mobility Radeon 9000 (M9)
Monitor Plug and Play Monitor
Monitor Generic Television

Multimedia:
Audio Adapter Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97 Audio Controller [A-1]

Storage:
IDE Controller Intel® 82801DBM Ultra ATA Storage Controller - 24CA
Disk Drive FUJITSU MHT2040AH (40 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/100)
Optical Drive SAMSUNG CDRW/DVD SN-324S (DVD:8x, CD:24x/24x/24x DVD-ROM/CD-RW)
SMART Hard Disks Status OK

Partitions:
C: (NTFS) 38154 MB (35748 MB free)

Input:
Keyboard Standard 101/102-Key or Microsoft Natural PS/2 Keyboard
Mouse Microsoft USB IntelliMouse Optical
Mouse PS/2 Compatible Mouse

Network:
Network Adapter 802.11g MiniPCI Wireless Network Adapter (192.168.1.107)

Peripherals:
USB1 Controller Intel 82801DBM ICH4-M - USB Controller [A-1]
USB1 Controller Intel 82801DBM ICH4-M - USB Controller [A-1]
USB1 Controller Intel 82801DBM ICH4-M - USB Controller [A-1]
USB2 Controller Intel 82801DBM ICH4-M - Enhanced USB2 Controller [A-1]
USB Device Microsoft USB IntelliMouse Optical
Battery Microsoft AC Adapter
Battery Microsoft ACPI-Compliant Control Method Battery
Battery Microsoft ACPI-Compliant Control Method Battery



If anyone can help me it would be very much appreciated.

Attached Files


Edited by mattdarey, 22 August 2009 - 12:40 AM.

  • 0

Advertisements


#2
rshaffer61

rshaffer61

    Moderator

  • Moderator
  • 34,114 posts
Hello mattdarey.... Welcome to GeeksToGo, :) :) :)

I'm sorry to hear about your issue. We will try to help you resolve this as soon as possible.
Please understand we are all volunteers and we are not here all the time. Sometimes it may be a extended amount of time to get back to you. If it has been more then 3 days please shoot me a PM and I will try to get back to you quickly then.


Go HERE for the drivers that were included with your system originally
  • 0

#3
rshaffer61

rshaffer61

    Moderator

  • Moderator
  • 34,114 posts

Don't want to be a pain or anything but I'm a little anxious as to what my computer problem might be and the message said 3 days it's been 4 now. Thank you.


This topic started 8/22 and today is the 8/24.
I'm sorry for the two day delay but you have not responded to my previous post.
Did you install the drivers form the link I gave you in my previous post?
What were the results?
  • 0

#4
mattdarey

mattdarey

    Member

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPip
  • 12 posts
I didnt see the correct driver for my system on there ut it did have some other drivers i needed thank you :) As for the sound I have had no luck anywhere with finding the right driver i need.
  • 0

#5
rshaffer61

rshaffer61

    Moderator

  • Moderator
  • 34,114 posts
Let's start with the basic driver then.

Download Realtek AC97 driver

Also have you installed the MOBO Chipset Driver?
Sometimes this will correct this issue.
  • 0

#6
mattdarey

mattdarey

    Member

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPip
  • 12 posts
No I'm not even sure what that is lol. Do you suggest I download it and do you have a download link?
  • 0

#7
rshaffer61

rshaffer61

    Moderator

  • Moderator
  • 34,114 posts
Download link in post #2
Click on the + next to Chipset
Get the first one named Intel Driver dated 1\17\2006
Also get the AC97 from my last post and install it first.
That may take care of the problem on it's own.
  • 0

#8
mattdarey

mattdarey

    Member

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPip
  • 12 posts
I tried to download the AC97 file and it gave me the bluescreen and I had to get rid of it. Can I install the chipset driver without the AC97 driver?
  • 0

#9
rshaffer61

rshaffer61

    Moderator

  • Moderator
  • 34,114 posts
Yes you can. That may fix the problem by itself.
Let me know
  • 0

#10
mattdarey

mattdarey

    Member

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPip
  • 12 posts
My sound is actually still not working I don't know what the problem is.
  • 0

Advertisements


#11
rshaffer61

rshaffer61

    Moderator

  • Moderator
  • 34,114 posts
Go to the Dell drivers page and click the + next to Audio.
Download and install the Signatel audio driver and let me know if that works.
If not then reboot and go to Safe Mode uninstall the existing driver.
Then reboot back into Normal mode and load the driver. Do not let windows install the driver on it's own.
  • 0

#12
mattdarey

mattdarey

    Member

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPip
  • 12 posts
Amazing that was actually the first place I checked but I didn't think it was the correct driver I needed thanks alot. :)
  • 0

#13
mattdarey

mattdarey

    Member

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPip
  • 12 posts
Amazing that was actually the first place I checked but I didn't think it was the correct driver I needed thanks alot. :)
  • 0

#14
rshaffer61

rshaffer61

    Moderator

  • Moderator
  • 34,114 posts
Did it work and correct the problem? :)
  • 0

#15
mattdarey

mattdarey

    Member

  • Topic Starter
  • Member
  • PipPip
  • 12 posts
Yes it works like a charm thank you very much it was frustrating the [bleep] out of me lol. I still have video issues but I think I can work with that if not I will be sure to post a new thread :) In case you might know though.. I'm just looking for a driver for a Mobility Radeon 9000
  • 0






Similar Topics

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

As Featured On:

Microsoft Yahoo BBC MSN PC Magazine Washington Post HP