Jump to content

Welcome to Geeks to Go - Register now for FREE

Geeks To Go is a helpful hub, where thousands of volunteer geeks quickly serve friendly answers and support. Check out the forums and get free advice from the experts. Register now to gain access to all of our features, it's FREE and only takes one minute. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more.

Create Account How it Works

First Built Comp Shuts Down After a Few Secs

  • This topic is locked This topic is locked



    New Member

  • Member
  • Pip
  • 4 posts
Hello all, I've been trying to figure out what is wrong for the last couple hours and found this site so I'm looking to leach from your knowledge, in a good way.

So I just built my first rig, and had a blast and it was much easier than I thought it would be. I've been inside a comp and know my way around but never built one from scratch. So I try to install the OS today and while it's 'loading windows files' it shuts off. Hm... I think, so I try it again. Same thing. When I turn it on, I get 2 beeps. When there is no OS disc I get a screen that says something like "insert boot media in selected boot device", I have tried to get into BIOS but I never got a CMOS setup screen. In my mind I'm thinking Motherboard at this point. Yet, it shuts off on a timely manner. It stays on for anywhere from 10-20 seconds then shuts off, here I think PSU. Yet if i try to boot it up again right after shutting off, it is only a second or two that it stays on, and here I think CPU. I saw one thing on another site it could be misinstalled Ram, which I removed and put back in only one and doesn't have an effect.

So here is where I am, and looking for your advice and knowledge. Motherboard, CPU, PSU? And how do I check and go about this.

Thank you all in advance.

EDIT: System Specs are.
AMD Athlon II X4 640 Propus 3.0GHz 4 x 512KB L2 Cache Socket AM3 95W Quad-Core Desktop Processor.

Antec TruePower New TP-750 750W Continuous Power ATX12V V2.3 / EPS12V V2.91

PowerColor AX5770 1GBD5-H Radeon HD 5770 1GB 128-bit GDDR5 PCI Express 2.1 x16


Western Digital Caviar Black WD5002AALX 500GB

CORSAIR Vengeance 8GB (2 x 4GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600

Edited by Samunder, 21 March 2011 - 10:32 AM.

  • 0





  • Moderator
  • 34,114 posts
Closing this topic for duplication Original topic located HERE. Please direct all posts to the original topic. Thank you for your cooperation.
  • 0

Similar Topics

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

As Featured On:

Microsoft Yahoo BBC MSN PC Magazine Washington Post HP