Jump to content

Welcome to Geeks to Go - Register now for FREE

Geeks To Go is a helpful hub, where thousands of volunteer geeks quickly serve friendly answers and support. Check out the forums and get free advice from the experts. Register now to gain access to all of our features, it's FREE and only takes one minute. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more.

Create Account How it Works

Computer won't recognize new DVD burner

  • Please log in to reply



    New Member

  • Member
  • Pip
  • 7 posts
I recently purchase a Pioneer DVD burner and installed it with the slave pins in the back exactly the same as the old one, so I thought the computer would recognize it. Sometimes when I boot up, my computer recognizes it and sometimes it doesn't, I have to hit F1 from a black screen with white text and then windows boots up. I went into setup and under Drive 5:PATA-1 is the location of my DVD burner. The Drive is on and the Drive ID=unknown. The controller details are port=pata-1(pri ide slave) controller=Parallel ATA

What am I doing wrong? Thanks
  • 0




    Tech Staff

  • Technician
  • 19,710 posts
Hi HB1234
One of these may help:

1. Uninstall the drive through Device Manager.
Restart computer. The drive will be automatically reinstalled.
2. http://support.microsoft.com/kb/314060
Restart computer.
3. Download, and run http://www.dougknox...._cd_dvd_fix.htm
Double click on cdgone.zip to unzip it.
Right click on cdgone.reg, click Merge.
Accept registry merge.
Restart computer.
4. Go to Device Manager, click a "+" sign next to IDE ATA/ATAPI Controllers.
You'll see two items:
- ATA Channel0 (or Primary Channel)
- ATA Channel1 (or Secondary Channel)
Right click on each of them, and click Uninstall. Confirm.
Restart Windows. They'll be automatically reinstalled.

Thanks to Broni for the above instructions :thumbsup:

Also if you have an alternative data cable try that if none of the above resolve the issue.
  • 0



    Grumpy Ol' MSgt (Ret.)

  • Retired Staff
  • 3,997 posts
  • MVP
Please follow Phill's suggestions but to add a couple thoughts:

I recently purchase a Pioneer DVD burner and installed it with the slave pins in the back exactly the same as the old one

Just to be sure, understand there is no industry standard on how those pins are laid out. By that I mean (assuming this is an IDE drive) there are MA (master), SL (slave) and CS (cable select) pins, but MA may be the first pair on this drive and it may be the fourth pair on that drive. So you have to go by the labels (or drive manuals) and not by simply looking at the pins.

Can we assume you also installed this new drive on the same cable and cable connection as the old? Did you double check to ensure the cable is securely attached to the motherboard and the drive (or both drives if more than one on that cable)?

What are you setting the jumper to? If only 1 drive on the cable, it should be set to MA or CS and the drive should be on opposite end of the cable from the motherboard connection. If more than one drive on the cable, both drives must be set to CS, or one drive to MA and the other drive to SL and the drives must be connected to the appropriate connector (master on end, slave in middle offset closer to master). You cannot mix CS and MA/SL on the same cable.

Also, after installing a new drive, it is best to immediately enter the BIOS Setup Menu, ensure the drive is properly recognized, then - here's the important part - Save and Exit. Don't just Exit. Some BIOSs are a little slower at others when detecting and updating the CMOS information for new hardware (which it does if not previously saved).
  • 0

Similar Topics

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

As Featured On:

Microsoft Yahoo BBC MSN PC Magazine Washington Post HP