Jump to content

Welcome to Geeks to Go - Register now for FREE

Geeks To Go is a helpful hub, where thousands of volunteer geeks quickly serve friendly answers and support. Check out the forums and get free advice from the experts. Register now to gain access to all of our features, it's FREE and only takes one minute. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more.

Create Account How it Works
Photo

Installing xp


  • Please log in to reply

#1
Mychal

Mychal

    New Member

  • Member
  • Pip
  • 6 posts
I have a Compaq Presario C500 laptop that i bought 2 weeks ago with Vista installed on it. After a week of experiencing how HORRIBLE Vista is i formatted the hdd with an old Windows ME cd and then tried installing XP w/SP2. Now it will install the drivers and then i get a message that it cannot find the hdd, and to make sure that the hdd is turned on or connected properly? I can see the hdd in the bios and can run diagnostics on it but the xp cd cant see it to install.
HELP!!! What do i do?
  • 0

Advertisements


#2
pip22

pip22

    Trusted Tech

  • Banned
  • PipPipPipPipPip
  • 2,663 posts
Try this: Go into BIOS setup and turn off "SATA native support". Save changes and exit the BIOS. WinXP setup should now recognize the disk. Oh, and why did you bother with an ME CD? You can delete, create and format partitions with an XP setup disc. using an ME disc was uneccessary.

Edited by pip22, 02 May 2007 - 12:29 PM.

  • 0

#3
Mychal

Mychal

    New Member

  • Topic Starter
  • Member
  • Pip
  • 6 posts

I have a Compaq Presario C500 laptop that i bought 2 weeks ago with Vista installed on it. After a week of experiencing how HORRIBLE Vista is i formatted the hdd with an old Windows ME cd and then tried installing XP w/SP2. Now it will install the drivers and then i get a message that it cannot find the hdd, and to make sure that the hdd is turned on or connected properly? I can see the hdd in the bios and can run diagnostics on it but the xp cd cant see it to install.
HELP!!! What do i do?


Thanks Pip, ill give that a try. I only had the old ME cd at the time, i went and bought the xp cd later.
  • 0

#4
Mychal

Mychal

    New Member

  • Topic Starter
  • Member
  • Pip
  • 6 posts
ok..the next dumb question...how do i turn off the native sata support in the bios?
  • 0

#5
Benzooor

Benzooor

    Member

  • Member
  • PipPip
  • 18 posts
Usually with compaqs I believe it's F10 while you're booting up, but I don't know for sure. Then look for something that says "SATA Operation"

Also on a side note: I've found on Dell's that changing from "RAID Autodetect / AHCI" to "Raid Autodetect / ATA" will fix this as well, but those might not be options for you.
  • 0

#6
Fenor

Fenor

    Trusted Tech

  • Retired Staff
  • 5,236 posts
*UPDATE* -- Seems as if Mychal got XP installed, but is having some driver issues. A new topic was started HERE pertaining to that issue in which I am helping. Just wanted everyone who is following this topic to know that. :whistling:

Fenor
  • 0






Similar Topics

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

As Featured On:

Microsoft Yahoo BBC MSN PC Magazine Washington Post HP