Jump to content

Welcome to Geeks to Go - Register now for FREE

Geeks To Go is a helpful hub, where thousands of volunteer geeks quickly serve friendly answers and support. Check out the forums and get free advice from the experts. Register now to gain access to all of our features, it's FREE and only takes one minute. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more.

Create Account How it Works
Photo

problems with cd-rom, will read won't burn


  • Please log in to reply

#1
JP101

JP101

    New Member

  • Member
  • Pip
  • 6 posts
hi

i need some help with my cpu.....my cd-rom works perfectly fine, if I want to read a cd (play an audio cd) it will play just fine, i can rip it, but when I want to burn it and make a copy......it doesn't work. I get an error that I need to insert a recordable cd. I am using brand new cd-r's, i even tried my dad's cd-r's and my friends cd-r's so i know its not the cd-r's, i even tried using different burner programs such as MYMP3PRO and GET IT ON CD programs, but still to no luck. I use Windows XP, and my preferred choice of burning is Windows Media Player (i use version 10)

could you please help me out.......where do i begin to even know what the problem is?? thanks

jp
  • 0

Advertisements


#2
anzenketh

anzenketh

    BSOD Warrior/Computer Surgeon

  • Technician
  • 2,854 posts
Go into control panel > system> Hardware> device manager

Under IDE ATA Controlers for primary and secondary controler. Under advanced Opptions what Mode are you in and what mode is it set to PIO or DMA?
  • 0

#3
JP101

JP101

    New Member

  • Topic Starter
  • Member
  • Pip
  • 6 posts
for primary ide: transfer mode is DMA if available
current transfer mode is Ultra DMA mode 5


for secondary ide: transfer mode is PIO only
current transfer mode is PIO mode
  • 0

#4
anzenketh

anzenketh

    BSOD Warrior/Computer Surgeon

  • Technician
  • 2,854 posts
set your secondary IDE to DMA if it will not set to DMA uninstall the secondary IDE and make sure it sets to DMA.

Test see if that helps.
  • 0

#5
Efeezy20

Efeezy20

    Member

  • Member
  • PipPip
  • 29 posts
I thought I jump in on this topic also. I am also having issue's loading blank disc. My IDE's are set to DMA and right now it is still not loading any blank disc for me.
  • 0

#6
JP101

JP101

    New Member

  • Topic Starter
  • Member
  • Pip
  • 6 posts
ok i did what you said

i tried to change the secondary ime to DMA (only other option was DMA if available) so i switched to that, but it still said PIO as current transfer mode

so i went ahead and uninstalled it, and let the computer find it again, that worked in it being able to be set up as DMA ultramode 2 for secondary as current transfer mode

i tried to burn a cd again and I still have the same problem.........what else could it be??
  • 0

#7
anzenketh

anzenketh

    BSOD Warrior/Computer Surgeon

  • Technician
  • 2,854 posts
Go ahead and uninstall your Primary and secondary IDE controllers and restart that should fix your problem.

You will may need to reinstall your CD Burning Software.

EDIT: SP

Edited by tuxmaster, 19 May 2007 - 04:57 AM.

  • 0






Similar Topics

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

As Featured On:

Microsoft Yahoo BBC MSN PC Magazine Washington Post HP