Jump to content

Welcome to Geeks to Go - Register now for FREE

Geeks To Go is a helpful hub, where thousands of volunteer geeks quickly serve friendly answers and support. Check out the forums and get free advice from the experts. Register now to gain access to all of our features, it's FREE and only takes one minute. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more.

Create Account How it Works
Photo

System upgrade results in performance down-grade?


  • Please log in to reply

#1
aminal

aminal

    New Member

  • Member
  • Pip
  • 4 posts
Hi guys, bit confused after my recent graphics card upgrade in preparation for Warhammer Online next week. I've put in a better graphics card and more powerful PSU, i did a system benchmark using NovaBench2 before and after and while my graphics performance has increased slightly, my CPU performance has decreased. results from the benchmarks are below:

i went from having Nvidia FX5200 to a Sapphire HD3850. I also upgraded my PSU from the original 300w to a OCZ StealthXStream 600w to power the new card.

With the old FX 5200
NovaBench Score: 146

04/09/2008 14:25:27
Microsoft Windows XP Home Edition
Intel® Pentium® 4 CPU 3.06GHz @ 3087 MHz
Graphics Card: NVIDIA GeForce FX 5200
1024 MB System RAM (Score: 40)

CPU Tests (Score: 71)

- Floating Point Operations/Second: 39117144
- Integer Operations/Second: 12428791
- MD5 Hashes Generated/Second: 2760

Graphics Tests (Score: 21)

- Random Lines Drawn/Second: 9628
- Random Shapes Drawn/Second: 3524

Hardware Tests (Score: 14)

- Primary Partition Capacity: 114 GB
- Drive Write Speed: 7.28 MB/s
____________________________________________________________________

With the new Sapphire HD3850
NovaBench Score: 131

04/09/2008 15:16:55
Microsoft Windows XP Home Edition
Intel® Pentium® 4 CPU 3.06GHz @ 3087 MHz
Graphics Card: ATI Radeon HD 3850
1024 MB System RAM (Score: 40)

CPU Tests (Score: 50)

- Floating Point Operations/Second: 29796081
- Integer Operations/Second: 6886346
- MD5 Hashes Generated/Second: 22708

Graphics Tests (Score: 25)

- Random Lines Drawn/Second: 12404
- Random Shapes Drawn/Second: 3249

Hardware Tests (Score: 16)

- Primary Partition Capacity: 114 GB
- Drive Write Speed: 8.62 MB/s

This isn't a major problem but if im losing out on performance that i dont need to be i'd like to know.

Many thanks,
Chris

Edited by aminal, 04 September 2008 - 10:26 AM.

  • 0

Advertisements


#2
Titan8990

Titan8990

    Member

  • Member
  • PipPipPipPipPip
  • 2,189 posts
Synthetic benchmarks are not to be trusted. How has it been handling in real gaming?


Are you going Order or Destruction?
  • 0

#3
aminal

aminal

    New Member

  • Topic Starter
  • Member
  • Pip
  • 4 posts
Well i put all the video settings on WoW upto full and the video is running very smooth, previously they were on about 30% and it was juddery so thats good news... Do you not think its something to be concerned with? My processors' Floating Point Operations/Second, Integer Operations/Second and MD5 Hashes Generated/Second have decreased. what does this even mean?

What benchmark Should I have used?



after playing a Pally for the last 2 years im feeling the need for something a deciededly evil so Marauder it is! Possibly a squig herder alt :)
  • 0

#4
Titan8990

Titan8990

    Member

  • Member
  • PipPipPipPipPip
  • 2,189 posts
Marauder would have been my choice if my guild would have chose Destruction. I will be playing either a Bright Wizzard or a Shaddow Warrior.

What benchmark Should I have used?


Don't use benchmarks. Actual gaming performance is all that really matters.


Do you not think its something to be concerned with? My processors' Floating Point Operations/Second, Integer Operations/Second and MD5 Hashes Generated/Second have decreased. what does this even mean?


It's more or less how much it processes in a given time. Why it would lower beats me.

Have you downloaded and installed the latest drivers from the ATI/AMD website?
  • 0

#5
aminal

aminal

    New Member

  • Topic Starter
  • Member
  • Pip
  • 4 posts
I had a look at the drivers on the website but it said only to download em if you have trouble, i might give it a go tomorrow... Cheers for advice titan :) if anyone else gets any ideas why this might have changed pls let me know!
  • 0






Similar Topics

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

As Featured On:

Microsoft Yahoo BBC MSN PC Magazine Washington Post HP